• Škola pre rodičov - Rola rodiča v Hejného metóde vyučovania matematiky

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Škola pre rodičov - Hejného metóda vyučovania matematiky.

            V rámci projektu Škola pre rodičov sa na pôde našej školy uskutočnil prvý tohtoročný workshop. Tentoraz na tému Rola rodiča v Hejného metóde vyučovania matematiky.

            Naše pozvanie prijala skúsená lektorka a učiteľka Hejného metódy Mgr. Zuzka Burjanová, z Indície, n.o. Rodičia si vyskúšali niekoľko úloh z rôznych prostredí, pripomenuli si základné princípy, vyskúšali si úlohu žiaka v triede. Na záver im Zuzka predstavila výsledky výskumu, ktorý realizoval tím z Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání na Pedagogická fakulta UK. Deti sú podľa štúdie naviac schopné vyriešiť aj úlohy, ktoré okrem znalostí vyžadujú schopnosť kriticky myslieť.

            TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study) je mezinárodná porovnávacia štúdia žiakov, ktoré v štvorročných cykloch zisťuje úroveň vedomostí a schopností žiakov v matematike a v prírodných vedách.

            Celú analýzu nájdete tu: https://bit.ly/3985xSz

            Bolo to veľmi príjemné a podnetné stretnutie a my sa tešíme na ďalšie!

            Vaša škola

             

        • Juniáles 2022
          • Juniáles 2022

          • Po dvoch rokoch spoločenského pôstu sa v piatok 3.6. uskutočnil skutočný školský Juniáles. Deti súťažili v rôznych disciplínach, ktoré si pre ne pripravili starší žiaci so svojimi pani učiteľkami. Každá splnená úloha bola odmenená pečiatkami, za ktoré si deti mohli v obchodíku vybrať čokoľvek, čo im padlo do oka. Mamičky sa postarali o skutočne bohaté občerstvenie, mohli sme si vybrať zo sladkého i slaného. Ukrajinské mamičky nám ponúkli tradičné syrové a tvarohové koláčiky. O nádhernú výzdobu sa postarala mamička nášho šiestaka pani Terka B. Do tanca nám vyhrával DJ MCee, čiže Mišo Ch. A keďže cien do tomboly bolo neúrekom, tak sme ju museli žrebovať až v troch kolách. Niektoré deti majú asi fakt šťastné ruky, lebo napr. Izi zo 4.A vyhrala najmenej tri ceny:). 

            Veríme, že ste sa na našom Juniálese všetci dobre cítili a že sa o rok uvidíme zas.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Juniáles 2022.

          • Náš tím 8.A v medzinárodnej súťaži Pohľad na Slnko

          • Pohľad na Slnko je medzinárodná vzdelávacia súťaž pre základné a stredné školy, ktorú organizuje projekt Európskeho slnečného teleskopu (EST) v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied (SAV) a Astronomickým ústavom SAV.

            Študenti a študentky z celej Európy môžu skúmať rôzne témy a javy týkajúce sa našej hviezdy a pomôcť odborníkom zostaviť špeciálnu encyklopédiu o Slnku EST Solarpedia. Hlavnými cenami súťaže sú zájazd na Tenerife spojený s návštevou observatória Teide a špičkový slnečný ďalekohľad pre školu.

            Náš tím z 8.A v zložení Ela Balátová, Mia Štrbíková a Dáša Pavlišinová síce zájazd na Tenerife nevyhral, ale ich príspevok je zverejnený v online Solarpedii - online encyklopédii o Slnku. Dievčatá pracovali pod vedením p. uč. Emy Nogovej. 

            Projekt dievčat nájdete na linku:

          • Vynikajúce výsledky našich žiakov v Testovaní 9!

          • Dnes nám boli doručené oficiálne výsledky testovania T9, ktoré tento rok absolvovalo 14 žiakov 9.A triedy. My sme už tušili, že výsledky budú vynikajúce, ale oficiálne je to predsa len viac. Rada by som pri tej príležitosti poďakovala našim p. učiteľkám Janke Augustovičovej a Monike Andrejčákovej za svedomitú, systematickú a empatickú prípravu našich žiakov nielen na testovanie, ale počas celých 5 rokov, ktoré ich učili. Takýto prístup nie je vždy samozrejmosťou. 

            A teraz už výsledky testovania:

            Slovenský jazyk a literatúra: 

            priemerná úspešnosť školy: 84,5 %

            priemerná úspešnosť v SR: 59,1 %

            rozdiel našej školy oproti národnému priemeru: +25,4 %

            Matematika

            priemerná úspešnosť školy: 88,6 %

            priemerná úspešnosť v SR: 53,2 %

            rozdiel našej školy oproti národnému priemeru: +35,4

            Sú to krásne čísla, ale číslo je stále len číslo. Za ním je ukrytá systematická práca, zvládnuté dištančné vzdelávanie, vysoká motivácia detí i učiteľov. A nám to jednoznačne ukazuje, že deviaty ročník má zmysel. Deti jednoducho potrebujú dozrieť a veci im začnú pekne jedno do druhého zapadať. A keď to všetci pochopíme, radosť môže byť mnohostranná a výživná. 

            Dnes to už deviataci vidia aj sami - prijímacie skúšky na stredné školy zvládli bez problémov, zo 14 detí ich 8 bolo na školy prijatých bez prijímacích skúšok aj vďaka takýmto výsledkom testovania. 

             

          • Testovanie 5

          • V stredu 18.5.2022 sa uskutoční Testovanie 5 pre žiakov piateho ročníka. Testovanie sa uskutoční podľa nasledovného harmonogramu:

            8:00 - 8:20 - úvodné pokyny, rozdanie pomocných hárkov, odpoveďových hárkov a testov; oboznámenie sa s testom z matematiky

            8:20 - 9:20 - test z matematiky

            9:20 - 9:50 - zozbieranie testov a pomocných papierov, prestávka;

            9:50 - 10:05 - úvodné pokyny k testu zo slovenského jazyka, rozdanie odpoveďových hárkov a testov, oboznámenie sa s testom zo SJL

            10:05 - 11:05 - test zo slovenského jazyka

            11:05 - 11:10 - zozbieranie testov

            Záver testovania.

            Po testovaní zostávajú žiaci v škole a budú mať upravený rozvrh hodín.

            Všetkým piatakom budeme silno držať palce!

          • Učitelia sa stále učia

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Aj učitelia sa učia.

            V piatok sa uskutočnilo prvé zo série stretnutí, ktorých výsledkom by malo byť vytvorenie vízie modernej školy. Naši učitelia pod vedením výborných lektoriek z Inštitútu pre aktívne občianstvo spoločne riešili otázky, aký by mal byť ideálny žiak, aká je ideálna škola, čím sa treba prioritne zaoberať. 

            Vďaka riaditeľskému voľnu sme vhodne a tvorivo využili celý deň, bolo to výživné a inšpirujúce. Ďakujeme aj našim rodičom, že nám umožnili stráviť pracovný deň  s celým tímom spoločne. Zároveň vás v najbližších dňoch prizveme ako rodičov k spolupráci na tvorbe nového školského vzdelávacieho programu. 

          • Slávik 2022

          • Po pandemickej prestávke sa v piatok 6.5.2022 uskutočnilo okresné kolo v speváckej súťaži Slávik Slovenska. Hoci sa Zorka Pullmanová a Adam Makara neumiestnili na pódiových pozíciách, ďakujeme im obom za vzornú reprezentáciu školy. Stankovi Grichovi a Zuzke Turcárovej ďakujeme za prípravu na súťaž. Spevu nie je nikdy dosť, tak spievajme ďalej, nech môžeme o rok skúšať šťastie zas. 

          • Deviataci objavovali krásy Banskej Štiavnice

          • V medzičase medzi testovaním T9 a prijímačkami padla deviatakom vhod literárno-historická exkurzia do Banskej Štiavnice. Mnohí toto miesto navštívili prvýkrát a všetci sa spoločne zhodli, že ísť do Štiavnice bol najlepší nápad za ostatné tri roky. Ich radosť a úžas priam vyžaruje aj z nasledujúceho videa.
          • Bratislavské metamorfózy - Adam Pikáli na výbornom 2. mieste

          • V stredu 4.5.2022 sa uskutočnila krajská prehliadka v prednese poézie a prózy Bratislavské metamorfózy, ktorá je postupovou súťažou Hviezdoslavovho Kubína. Adam Pikáli súťažil v 2. kategórii v poézii a za prednes Rúfusovej básne Vlkove čižmy ho odborná porota ocenila výborným 2. miestom. Adamovi srdečne blahoželáme a ďakujeme za krásnu reprezentáciu školy. 

          • Naše volejbalistky

          • Po dlhom období, kedy sa nemohli konať žiadne športové súťaže sme sa konečne dočkali a zúčastnili sme sa na volejbalovom turnaji Mini cup v Hamuliakove. Našim dievčatám z 8.A a 6.B sa veľmi darilo. Prvé dva zápasy vyhrali jednoznačne a postúpili do finále. Vo finále sme podľahli silnému domácemu družstvu a nepodarilo sa nám postúpiť do ďalšieho kola. Aj tak sme na naše volejbalistky veľmi hrdí.

            Gratulujeme im k výbornému výsledku a ďakujeme našej telocvikárke Zuzke Hűttnerovej za prípravu.

          • Fantastický úspech našej Eli!

          • Dnes sa konalo CELOŠTÁTNE kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry, v ktorom naša deviatačka Elenka Jasenovcová obsadila vo svojej kategórii skvelé medailové 3. miesto. Srdečne jej blahoželáme a ďakujeme za vynikajúcu reprezentáciu našej školy.

        • Piataci a pravek
          • Piataci a pravek

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Praveká jaskyňa.

            Každý piatak u nás vie, že už praľudia verili v posmrtný život. Ako to vedia? V stredu zažili "ozajstný" praveký pohreb. V predzáhradke chlapci s vervou vykopali dva plytké hroby, do ktorých s dievčatami vložili drevenú kostru pravekého človeka a ozdobili ju rôznymi predmetmi, ktoré by tento človek mohol využiť v posmrtnom živote. Presne tak sa to robilo aj v minulosti. Zbrane, jedlo, medené šperky, oblečenie, obľúbené predmety a aj nejaké moderné veci, ktoré budú odhaľovať budúci piataci. Ale pssst, to im neprezraďte! ;) Lenka a Ondrej

            Spoločný projekt 5.A a 5.B - praveká jaskyňa. Tento projekt sme vytvárali 3 mesiace na hodinách dejepisu, výtvarnej výchovy a techniky. Všetko, čo v jaskyni je, vyrábali deti a tvorili aj komentáre k predmetom - presne tak, akoby to bolo v múzeu. Tým, že sme spolu maľovali "steny jaskyne", symboly na kamene, vyrábali nástroje, zbrane, šperky, venuše a predmety dennej potreby z kameňa a hliny, sme sa mohli praveku aj dotknúť, nielen o ňom čítať alebo počuť.

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          • Podľa § 150 ods. 5) zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ako riaditeľka Súkromnej základnej školy, Kysucká 14, Senec, udeľujem dňa 6.5.2022 (piatok) riaditeľské voľno pre žiakov 1.-9. ročníka z organizačných dôvodov (vzdelávacia aktivita organizovaná školou pre zamestnancov).

            Žiaci sú z obeda v tento deň odhlásení. 

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zeme.

            Takto si naši tretiaci pripomenuli Deň Zeme.

            Akcia bola zameraná na všetky oblasti, v ktorých môžeme prispieť k tomu, aby sme sa mali na našej planéte Zem lepšie. Rôzne stanovištia učili deti ako správne triediť odpad, prečo je dôležité nápojový obal pred vyhodením najprv stlačiť, čo robiť s kuchynskými zvyškami a olejom. Okrem toho sa deti zapojili do súťaže, skladali puzzle, zasadili si vlastný kvietok a pripomenuli si, prečo sú na našej planéte dôležité včely. Skúsený včelár dal odporúčania aj pani učiteľkám - kávu sladiť len medom :):).

          • KOMPARO 5

          • Aj naši piataci sa zapojili do celoslovenského testovania Komparo 5. V testoch so slovenského jazyka a literatúry, z matematiky a zo všeobecnoštudijných predpokladov preukázali veľmi dobré výsledky. Naša škola sa umiestnila v 25% najúspešnejších škôl na Slovensku. 

            Veríme, že naše metódy a práca všetkých pedagógov a žiakov bude aj naďalej prinášať nielen veľmi dobré výsledky, ale aj radosť z učenia!